Calitatea și temperatura apei
Înainte de a vorbi despre temperatura apei - iată câteva gânduri generale despre calitatea apei: Ceaiul poate bun atata timp cat apa care este folosită la prepararea acestuia este buna. Cu cât ceaiul este mai delicat, cu atât calitatea apei devine mai importantă. O modalitate simplă de a califica apa de ceai este: „Dacă îți place gustul apei plate, cel mai probabil va fi buna pentru ceai”. Vă recomandăm să folosiți o apă de izvor bună, îmbuteliată. Când folosiți apă obișnuită de la robinet, se recomandă să filtrați clorul adăugat, care dăunează aromei ceaiului. Filtrele de uz casnic
BWT s-au dovedit a face o treabă bună și au un preț rezonabil. Nu folosiți apă distilată. Îi lipsesc mineralele necesare pentru a scoate în evidență aroma ceaiului și va face infuzia plată și aproape săpunoasă.
Găsirea temperaturii potrivite a apei este un secret important pentru prepararea multor ceaiuri fine. Majoritatea ceaiurilor negre și oolong ar trebui să fie infuzate cu apă care tocmai a atins punctul de fierbere. Fierberea este importantă deoarece crește cantitatea de oxigen din apă, ceea ce va face un ceai cu gust mai proaspăt. Dacă apa continuă să fiarbă, devine dezaerată și plată. O modalitate ușoară de a asigura timpul de fierbere potrivit este utilizarea unui
fierbător electric de apă care se oprește automat când se atinge punctul de fierbere complet.
Ceaiul verde și cel alb trebuie preparat la temperaturi mai scăzute de 90°C, în funcție de ceai. Ghidul general este: cu cât ceaiul este mai fin, cu atât temperatura apei este mai scăzută. Dacă temperatura apei este prea mare, ceaiul verde va începe rapid să aibă un gust amar. Vă rugăm să consultați tabelul de mai jos pentru un rezumat al temperaturilor apei sau la recomandările din lista noastră de ceai pentru temperaturile sugerate enumerate individual.
Rezumatul temperaturilor de preparare:
Ceai |
Temperatura în °C |
Evaluarea vizuală a temperaturii
|
Ceaiuri negre |
95°C |
Fierbe complet cu bule pline dezvoltate |
Ceaiuri verzi de calitate superioara: Japan Gyokuro Top grade Lung Chin BiLouChun |
60°C |
Cel mai mic semn de bule și abur; apa nu prea fierbinte la atingere |
Ceaiuri verzi de calitate superioara
Ceai superior Sencha Jasmine Pearl |
70°C |
S-au dezvoltat bule mici,
aburul încet începe să crească |
Ceaiuri Albe |
90°C |
S-au dezvoltat bule pline, aburii vioi crescând |
Timpul de infuzare
Deseori se spune ca 3 -5 minute timp de infuzare este o alegere bună pentru majoritatea ceaiurilor negre rezistente. În general, cu cât dimensiunea particulelor este mai mică, cu atât timpul de infuzare este mai scurt. Cestite de ceai pot fi la fel de bune insa cu diferite niveluri de aromă in functie de variațiile timpului de infuzare.
Ceaiurile negre mai delicate, precum și toate ceaiurile verzi, oolong și albe necesită timpi diferiți de infuzare pentru a scoate în evidență caracteristicile subtile. Aici sunt cateva exemple:
- Special Grade Ti Kuan Yin, preparat în stil gungfu, nu durează mai mult de 30 de secunde pentru prima infuzie.
- Cele mai multe ceaiuri verzi și albe au cel mai bun gust după 1 până la 2 minute - frunzele bine rulate durează puțin mai mult - și de obicei pot fi infuzate de mai multe ori.
- Darjeelingurile, cu aroma lor delicată, fructată, care poate deveni rapid neplăcut de amară, de obicei nu trebuie infuzate mai mult de 3 minute. 15 secunde mai mult sau mai puțin pot face o diferență enormă.
- Anumite Formosa Oolongs pot sta la infuzat până la 7 minute.
Vă recomandăm insistent să folosiți întotdeauna un cronometru de bucătărie, de preferință unul digital cu minute și secunde.
Servirea ceaiului „corespunzător”
După ce ati urmat procedurile de mai sus, un ceai remarcabil va fi gata pentru a fi servit, ceea ce declanșează câteva ultime remarci despre:
1. Temperatura de servire a ceaiului
Cerul gurii umane este mult mai sensibil la băuturile moderat calde decât la cele foarte fierbinți. În consecință, vă recomandăm să aveți răbdarea să lăsați ceaiul să se răcească până când puteți atinge comod ceașca; atâta timp cât ceașca este prea fierbinte, ceaiul este prea fierbinte pentru a fi băut.
2. Cești de ceai – o excursie foarte subiectivă
Ceaiul, desigur, poate fi servit în orice fel de ceașcă sau cană rezistentă la căldură. O selecție uriașă de articole de ceai uneori amuzant de elaborate este disponibilă într-o mare varietate de prețuri.
Considerăm, totuși, că ceaiul fin garantează un vas de băut care subliniază și pune accentul pe frumusețea naturală a băuturii, în loc să distraga atenția de la ea. O ceașcă simplă de ceai din porțelan alb sau sticlă rezistentă la căldură are același efect asupra ceaiului ca și un pahar de vin simplu asupra vinului - va lăsa băutura să vorbească de la sine.
3. Despre adăugarea de lapte, zahăr și alte substanțe
Când vine vorba de adăugarea ingredientelor in ceai, preferințele sunt la fel de diverse ca și gusturile și obiceiurile. Nu există o modalitate corectă sau greșită de a savura ceaiul - orice sună bine merită încercat. (Ce zici de un ceai rusesc de caravană cu o lingură de marmeladă?) De dragul discuției, vom rezuma pe scurt argumentele pro și contra folosirii laptelui, zahărului și lămâii în ceaiul fin:
- Cel mai puțin contestat sfat este că Darjeeling-urile verzi, oolong și delicate ar trebui servite fără adăugiri. Marea majoritate a iubitorilor de ceai vor fi de acord, de asemenea, că ceaiurile negre consistente, precum Assams, un Ceylons puternic sau un Keemuns mai îndrăzneț, "accepta" laptele și sunt, în unele cazuri, chiar îmbunătățite de acesta.
- În ceea ce privește utilizarea zahărului, diferențele de opinii sunt larg răspândite. În timp ce mulți pasionați de ceai consideră că adăugarea de zahăr ascunde gustul ceaiului fin, indiferent de ce, alții cu gusturi obișnuite cu zahăr, consideră că îmbunătățește gustul multor ceaiuri tari. Pentru cei care se bucură de ceașca de dimineață puternică și ușor îndulcită, recomandăm utilizarea zahărului rock cu un gust mai neutru. Zahărul rock este bine cunoscut în Europa ca îndulcitorul ideal pentru ceai.
- Indiferent de ce ar putea solicita gustul individual, este greu de apărat adăugarea de lămâie la ceaiul fin. Fără îndoială, adaugă un gust de lămâie și modifică astfel aroma oricărui ceai. Prin urmare, lămâia ar trebui să fie rezervată pentru ceaiuri răcoritoare cu gheață (verde sau negru) sau pentru a adăuga nuanță unui ceai cu gust altfel „plictisitor”.