V60 a devenit din ce în ce mai popular în ultimii ani. Oferă arome și gusturi incredibil de clare, permițând iubitorilor de cafea de specialitate să se bucure chiar și de cele mai subtile note din cafeaua lor. Din acest motiv, V60 este una dintre metodele preferate de preparare a cafelei de specialitate. În 3 minute, puteți prepara o cafea incredibil de gustoasă.
Aparatul de picurare a cafelei V60 (denumit și Coffee Dripper V60) este fabricat de Hario. Numele provine de la forma dispozitivului. Acesta are formă de "V" cu unghiuri de 60 de grade. Laturile interne au, de asemenea, crestături interioare care ajută la circulația aerului în timpul metodei de preparare. Hârtia de filtru este introdusă în forma de V, iar zațul de cafea este plasat în interiorul hârtiei de filtru. Cafeaua preparată se scurge apoi în ceașcă, oferind o cafea excelentă. |
|
Forma, designul și materialele folosite pentru a crea coffee dripper-ul V60 au fost utilizate pentru a ajuta la oferirea unei extracții optime. Acestea sunt disponibile în variante din ceramică, plastic, sticlă și metal, oferind o soluție pentru orice buget sau scop. Anumite materiale, cum ar fi cuprul, sunt asociate cu o extracție mai bună datorită faptului că V60 reține mai multă căldură.
Cu o siluetă conică unică, toate versiunile V60 îndeplinesc aceeași sarcină - lasă apa fierbinte să se infuzeze cu zațul de cafea înainte de a fi filtrată prin hârtie.
Aparate pentru a extrage cafea la filtru V60:
|
|
Opțiuni de dimensiuni V60
Cele mai multe versiuni ale Hario V60 sunt disponibile în trei dimensiuni: 01, 02 și 03. Diferența de preț dintre acestea este minimă și nu ar trebui să fie o preocupare pentru majoritatea.
Pentru doze standard de aproximativ 12g-14g, cea mai mică dimensiune 01 V60 este cea mai bună alegere. Aceasta este pentru cei care prepară în mod constant în jur de 200 ml de cafea pentru consumul personal, deși are un pic mai mult spațiu pentru diminețile în care aveți nevoie de un plus.
Pentru dependenții de cofeină care nu vor să riște, optați pentru mărimea 02. Aceasta funcționează perfect pentru porții individuale, precum și pentru extracţii de până la patru persoane. Pentru o extracţie a cafelei de până la șase persoane, pâlnia de mărimea 03 este cea mai bună alegere.
Cafea recomandată:
Cafea de specialitate care poate oferi o experienţă plăcută pentru entuziaştii de V60 este cafea cu un profil de prăjire mediu-usor sau omniroast. Pentru filtru V60 se foloseşte în deosebi cafea de origine Etiopia, Kenia şi Columbia.
Cantitatea de cafea folosită pentru prepararea unei extracţii diferă în funcţie de metoda aplicată. Astăzi vă prezentăm reţeta Dropshot Coffee Roasters
Reţeta V60 DROPSHOT COFFEE:
FIltru V60 01
Porţie: 12gr pentru 200g/ Raport: 1:16.6
Timp de preparare: 2m20s
Clătiți filtrul și preîncălziți V60
Se toarnă zațul, se aplatizează, se umezește în prealabil cu 30 g de apă (~2.5x greutatea zațului).
Prima turnare 30 ml,timp de aşteptare 30 secunde, a doua turnare de 85 ml, şi cea de-a treia turnare de 85 ml.
Filtru V60 02
Porţie: 15gr pentru 250g/ Raport: 1:16.6
Timp de preparare: 2m20s-2m30s
Clătiți filtrul și preîncălziți V60
Se toarnă zațul, se aplatizează, se umezește în prealabil cu 30 g de apă (~2.5x greutatea zațului).
Prima turnare 30 ml,timp de aşteptare 30 secunde, a doua turnare de 110 ml, şi cea de-a treia turnare de 110 ml.
|
|
|
|